Ailemin kutu kutu hayatları var bu blogda. Keyif aldığımız yemek, gezi, kitap, annelik... hakkında herşeyden biraz.

23 Aralık 2010 Perşembe

Can'ın bir günü 4-7 ay

Haftasonu oğluşla uzun uzun vakit geçirdikten sonra Pazartesiler o kadar zor geçiyor ki. Üzerine beyefendi arka arkaya erken uyanınca özlemin üstüne biraz da yorgunluk ekleniyor.Yazdıklarımı tamamlayamadan uyumak daha cazip geliyor.

Geçtiğimiz hafta -yine süt odası muhabbetlerinde:)- farkettim ki herkes bebeğiyle farklı bir düzen tutturmuş. Gündüz bir kez uyuyanlar, hiç uyumayanlar, gece hiç uyumayanlar... Bu kadar çok çeşitlilik varken ve Can'ın günlük planı henüz değişmiyorken, ileride unutmamak için not almak istedim. 4. ayda belli bir düzen içinde gitmeye karar verdikten sonra Can'ın günleri son 3 ayda yaklaşık olarak şöyle geçti:

7            Uyanma
9-10:30  Uyku
1-2:30    Uyku
5-6         Uyku
6            Yemek-banyo
8            Son atıştırma sonrası uyku (son bir aydır 7'de muhallebi/tahıl/sebze çorbası)
10:30     Uyku sırasında süt

Uyku saatleriyle birlikte beslenme saatleri ve miktarlarını da yazınca bakıcısı ilk günden düzenimize kolayca alıştı.

İlk 4 ay geceleri ortalama iki kez uyanıyorduk. Özellikle 3. ay sonrası saat gibi yaklaşık aynı saatlerde uyanmaya başlamıştı. Tracy Hogg'a göre aynı saatlerde uyanma, açlığı değil bir alışkanlığı ifade ediyor. Bebeğin akşam beslenmesi ve uyurken gece 10-11 arası tekrar beslenerek iyice doyurulması sonrası uyanmadan sabaha kadar uyuyabileceğini belirtiyor. Bu yöntemi 5. aydan itibaren uygulamaya koyduk. Yeni düzenimizde, 8'de uyuduğu için akşam bize kalıyordu. Ayrıca, uyanmalarından birinde pışpışlayarak geri uyutmaya başladım. Böylece geceleri bir kez uyanmaya, gittikçe deliksiz uyumaya başladı.

Uykunun gün içindeki yoğun aktiviteden, yorgunluktan, yiyeceklerden, açlıktan; herşeyden etkilendiği düşünülünce bir gece deliksiz uykunun ardından, ertesi gece defalarca uyandığımız veya sabah 5'de cin gibi uyandığımız günlerimiz de çok oldu. Bebekler gibi uyumak denilen şey, işte böyle bir şeymiş. Bakalım bundan sonraki günler bize neler getirecek. Herkese bol uykulu geceler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder