Ailemin kutu kutu hayatları var bu blogda. Keyif aldığımız yemek, gezi, kitap, annelik... hakkında herşeyden biraz.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Yenidoğanlarda uyku - anneni dinle...

Can'ın ilk 4 ayında herhangi bir düzene sokmaya çalışmadan yaşadığımızı söylemiştim. Ne zaman mızmızlanırsa uyku, ne zaman isterse yemek düzeninde yaşayınca ve gece uyku saati 9-10 civarında olunca günlerimiz şimdiki günlerle karşılaştırınca oldukça yorucu ve bilinmez geçiyordu. İlk aylarda gaz sıkıntısını çok fazla yaşamadık. İlk aylarda hiçbir düzen oturtmayacağız fikrinden yola çıksak da, gece uykularında annemin yöntemleri çok işe yaradı. Daha sonra kitaplar araştırmaya başlayınca yeni doğanlar için öneriler arasında olduğunu gördüm. Bir sürü yapmayın dediklerini yaptığımızı da ekliyim, yeri gelmişken:)

İlk günler Can'ı geceleri uyutmakta zorlanıyorduk. Kendi hareketlerinden uyanıp tekrar uyuyamayınca, Can'ı sadece kollarını saracak şekilde yarım kundak yaptık ve küçük adam mışıl mışıl uyumaya başladı. Kundakta bebeklerin rahat edemeyeceklerini, bunalacaklarını düşünürdüm. Oysa tam tersine aylarca anne karnında kıvrılıp uyumuş bir bebeğin kendini daha güvende hissetmesini sağlıyormuş. Annemin diğer yöntemi ise Can uyuyamadığında veya gözünü açtığında, hemen tepki vermeden önce diğer yanına doğru çevirip sırtını pıpışlamaktı. Böylece uykusuna devam edebiliyordu. Bebeklerin 40 dakikalık uyku döngüleriyle uyuduklarını okumuştum. İşte bu döngüler sırasında uyandığında bu yöntemle bir 40 dakika daha uyumaya devam ediyordu. Aslında hala aynı yöntem işe yarıyor.

İlk haftadan sonra gece ve gündüz ayırımını yapabilmesi için geceleri ışığı çok az açıp, gece uyanmalarında mümkün olduğunca alt değiştirmemeyi benimsedik. Böylece, geceleri gündüze göre daha uzun uyumaya ve emdikten sonra hemen uykuya dönmeye alışmaya başladı.

It's a wrap - Land of Nod
Kundak yapmak için evde onlarca kundak bezimiz vardı. Ayrıca, kundak yapmak bana oldukça pratik geliyordu. Kullandığımız "It's a wrap" kundak bezlerinin kumaşlarından da çok memnun kaldık.

Farklı ürünleri görünce insan denemek istiyor. Swaddle me'den çok memnun kalanlar olduğu gibi bebeği yeterince sarmadığını söyleyenler de var. Yakında kullanacaklar veya kullanmış olanlar fikirlerini paylaşırsa çok faydalı olur. Ben de merakımdan kurtulurum:)



Swaddle me içinde bir tırtıl
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder